Cantitatea potrivită de apă, vitamine și minerale, alimente neprocesate, protecție împotriva radiațiilor UV, o doză bună de somn și cosmeticele bine alese sunt, pe scurt, o rutină ideală de îngrijire a pielii. Aș mai adăuga că ar trebui să aveți grijă și de activitatea fizică.

În cazul problemelor cu pielea, se recomandă deseori eliminarea anumitor alimente, de exemplu, produse lactate, carne, ciocolată, condimente, preparate din făină. În multe cazuri, astfel de restricții vor avea un efect pozitiv asupra tenului.

Din păcate, evitarea anumitor grupe de alimente pentru o perioadă lungă de timp poate duce la deficiențe de nutrienți. De aceea trebuie să avem grijă la furnizarea de ingrediente valoroase dietei, pentru că lipsa acestora este responsabilă, printre altele, de starea negativă a pielii.

Desigur, merită să scoți din meniu ceea ce nu este bun pentru ten: zahăr, alimente procesate, grăsimi trans, dulciuri cu sirop de glucoză-fructoză, pâine albă, sare în exces.

Ceea ce este bun pentru inimă, circulație, rezistența fizică și psihică va contribui la bunăstarea pielii noastre. Să ne concentrăm mereu pe o dietă echilibrată, variată și pe cât mai puține alimente procesate.

Ce ar trebui să incluzi în alimentația ta pentru a-ți hrăni pielea din interior spre exterior?

Legumele și fructele roșii și galbene, și mai precis vitaminele și fitonutrienții conținute în ele, au proprietăți antioxidante (protejează împotriva radicalilor liberi). Se crede chiar că beta-carotenuleste prezent, printre altele, în dovleac, poate absorbi lumina dăunătoare și astfel protejează pielea din interior. Atenţie! Consumul de dovleac, sfeclă roșie, papaya și morcov nu ne eliberează de obligația de a folosi protecție solară.

Acizii grași nesaturați Omega-3 (conținuți în nuci, pește, semințe, semințe) calmează inflamația din organism, care are un efect pozitiv asupra pielii. Aceste produse sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, care construiește nu numai imunitatea și oase puternice, ci și pielea frumoasă.

Alimente care conțin zinc, cupru și seleniu – nuci braziliene, leguminoase, semințe de dovleac și floarea soarelui, pâine integrală, mei, fructe uscate.

Cuprul este esențial pentru sinteza colagenului. Seleniul și zincul ajută la reducerea înroșirii și a inflamației pielii. Zincul are un efect bacteriostatic, adică oprește înmulțirea microorganismelor.

Alimente care conțin siliciu și sulf. Aceste microelemente accelerează exfolierea epidermei. Siliciul poate fi găsit în fulgii de ovăz, tărâțe și pâinea integrală. Cele mai bune surse de sulf sunt produsele bogate în proteine ​​- ouăle, carnea, produsele lactate.

Alimentele bogate în fibre și produse din făină integrală (paste, orez, pâine, crupe) reduc zahărul din sânge. Acest lucru este important deoarece o creștere bruscă a nivelului de insulină duce la modificări hormonale și contribuie la formarea acneei.

Produse bogate in vitamina E (este si un antioxidant puternic) – migdale, nuci, semițe, ouă, hrișcă.

Legumele de culoare verde închis (varza , broccoli, spanac) ca sursa de luteina și vitamina C. De aceasta vitamina depinde si sinteza colagenului. Să ajungem la fructe de pădure, citrice, ardei.

Alimente bogate în niacină , adică vitamina B3 (sau vitamina PP), care are proprietăți antiinflamatoare și exfoliante și poate inhiba, ca și vitamina D, creșterea bacteriilor Propionibacterium acnes , adesea responsabile de dezvoltarea acneei vulgare.

De asemenea, amintiți-vă să dormiți suficient și să beți apă. Ar trebui să bei cel puțin un litru pentru fiecare 30 kg de greutate corporală în fiecare zi. Fără doza potrivită de apă, putem uita de pielea frumoasă și hidratată.

Cum să păstrezi ingredientele valoroase în alimente?

  • Să limităm timpul prelucrării termice (temperatura ridicată înseamnă pierderea vitaminelor), să gătim la abur.
  • Să mâncăm cât mai multe legume și fructe crude, inclusiv coaja lor.

Să depozităm legumele și fructele într-un loc umbrit, fără a le expune la lumina soarelui.

Sursa articol: