Venele varicoase reprezintă dilatarea anormală și slăbirea valvelor venelor de la nivelul picioarelor, ceea ce determină reflux sanguin și acumularea de sânge în vene. Deși uneori pot fi asimptomatice, de cele mai multe ori venele varicoase produc o serie de simptome și semne specifice. În cele ce urmează vom analiza care sunt cele mai frecvente manifestări ce pot indica prezența venelor varicoase.

Aspectul venelor varicoase

Cel mai evident semn al venelor varicoase îl reprezintă însuși aspectul modificat al venelor de la nivelul picioarelor. Venele afectate devin anormal de dilatate, tortuoase, proeminente sub piele, deformate.

De obicei sunt vizibile venele de la nivelul gambelor și coapselor, însă varicele pot apărea și pe fese, zona lombară sau la nivelul organelor genitale. Uneori formarea de noduli sau dilatări localizate pe traiectul venos poate semnala prezența valvelor defecate.

Culoarea venelor varicoase poate fi albastru-violacee sau chiar mai închisă, brun-verzuie, din cauza oxigenării deficitare a sângelui stagnant în vene. De asemenea, pot apărea vinișoare roșii în jurul venelor dilatate, cauzate de fragilitate capilară.

Modificări ale pielii supraiacente

Odată cu evoluția venelor varicoase pot apărea și modificări la nivelul pielii deasupra venelor afectate. Aceasta devine fragilă, uscată, lipsită de fermitate și cu aspect de coajă de portocală.

De asemenea, pot apărea eczeme varicoase, cu mâncărime intensă, sau chiar leziuni ulceroase din cauza oxigenării deficitare a pielii. În jurul venelor se poate instala un aspect de indurație și pigmentare brună a pielii.

Dureri și senzație de picioare grele

Unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu venele varicoase este reprezentat de durerile și senzația de picioare grele, obosite, mai ales după statul îndelungat în picioare sau la finalul zilei.

Acestea sunt cauzate de dilatarea venelor, presiunea crescută la nivelul membrelor inferioare din cauza stagnării sanguine, procesul inflamator din pereții venelor afectate. De obicei, durerile se ameliorează prin repaus și ridicarea picioarelor.

Crampe musculare

Din cauza circulației venoase deficitare și a dificultăților de întoarcere a sângelui spre inimă, pot apărea frecvent crampe musculare dureroase la nivelul gambelor, mai ales în timpul nopții. Acestea reprezintă o formă de manifestare caracteristică venelor varicoase.

Edeme ale gleznelor și ale picioarelor

Stagnarea sângelui în vene și presiunea crescută din venele varicoase conduce frecvent la apariția edemelor (umflăturilor) la nivelul gleznelor și picioarelor, care se agravează spre sfârșitul zilei și se ameliorează odată cu repausul. Edemul poate fi însoțit de senzația de picioare grele.

Mâncărimi și iritații

Venele varicoase pot cauza mâncărimi cu caracter de arsură în zona venelor dilatate, dar și a pielii de deasupra acestora. De asemenea, pot să apară iritații ale pielii, senzații de usturime sau înțepături fine în zona gambelor.

Pruritul și discomfortul resimțit se pot agrava noaptea sau la expunerea prelungită la căldură. Mâncărimile varicoase pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Sensibilitate dureroasă

Presiunea, atingerea sau lovirea accidentală a venelor varicoase poate provoca dureri sau disconfort. Pielii de deasupra venelor dilatate devine sensibilă, pacienții acuzând durere chiar și la atingerea ușoară.

Această sensibilitate accentuată limitează purtarea anumitor articole de îmbrăcăminte precum pantaloni strâmți sau ciorapi compresivi.

Sângerări

Venele varicoase avansate pot sângera ocazional din cauza fragilității peretelui venos. De obicei sângerările apar spontan sau în urma unui traumatism minor la nivelul picioarelor. Hemoragiile pot fi însoțite de dureri în zona respectivă.

Deci semnele și simptomele specifice venelor varicoase includ modificarea aspectului venelor, dureri și senzația de picioare grele, crampe musculare, edeme, mâncărimi, sensibilitate crescută sau chiar sângerări. Observarea atentă a acestora permite un diagnostic precoce și instituirea unui tratament adecvat.