Gândul că există ciuperci pe tine îți poate da fiori, dar, de fapt, este ceva normal și, de multe ori, imperceptibil. Uneori, însă, este vizibil. În cazul tinea versicolor, ciuperca poate scăpa de sub control și poate provoca o erupție cutanată.

Tinea versicolor este o afecțiune comună a pielii cauzată de ciuperca Malassezia furfur. Această ciupercă modifică temporar pigmentarea normală a pielii, rezultând mici pete albe. Este asimptomatică, nu interferează cu starea generală de sănătate și nu este contagioasă – este, de asemenea, mai frecventă la adulții tineri și în climatele calde și umede.

Tinea versicolor este cunoscută și sub numele de pitiriazis versicolor.

Semne ale Tinea Versicolor

Simptomele primare ale tinea versicolor sunt pete solzoase sau pete pe piele. Aceste pete sunt de obicei albe și de formă ovală, dar pot fi și de culoare închisă sau cafeniu-roșiatică.

Petele de tinea versicolor apar cel mai adesea pe umeri, gât și trunchi, dar pot apărea oriunde pe corp. Uneori, petele apar pe abdomen sau pe față.

Petele au adesea margini sau muchii ascuțite și nu se întunecă la soare. De asemenea, ele au de obicei o solziunie foarte fină care devine mai vizibilă la o frecare ușoară.

Acest lucru explică de ce petele ar putea fi mai vizibile după o expunere recentă la soare. Pe măsură ce restul pielii tale se bronzează și se întunecă, petele se diferențiază mai mult.

Aceste pete pot apărea și dispărea, mai ales pe măsură ce se schimbă anotimpurile și temperaturile exterioare fluctuează. Petele pot fi mai vizibile atunci când vremea este caldă și umedă (ca în timpul verii) și pot fi mai puțin vizibile sau chiar să dispară toamna și iarna.

Durata Tinea Versicolor

Tinea versicolor nu dispare de obicei de la sine, așa că este adesea necesar un tratament. Durata tratamentului variază de la o persoană la alta. Odată ce începe tratamentul, ar putea dura între una și patru săptămâni pentru a inhiba dezvoltarea ciupercii.

Opțiuni de tratament și medicație pentru Tinea Versicolor

Sunt disponibile multe tratamente pentru tinea versicolor. Medicul dumneavoastră vă poate sugera o cremă, loțiune, unguent sau șampoane antifungice fără prescripție medicală ca terapie de primă linie.

  • clotrimazol (Lotrimin AF, Mycelex) cremă sau loțiune
  • miconazol (Monistat, M-Zole) cremă
  • sulfură de seleniu (Selsun Blue) șampon de 1 la sută
  • terbinafină (Lamisil) gel sau cremă
  • Săpun cu piritionă de zinc

Dacă acestea nu funcționează, este posibil să aveți nevoie de unul dintre aceste remedii topice puternice, eliberate pe bază de prescripție medicală:

  • ciclopirox (Loprox, Penlac) gel, loțiune sau cremă
  • ketoconazol (Nizoral) spumă, cremă, gel sau șampon
  • Sulfură de seleniu în loțiune sau șampon de 2,5 la sută

Prevenția Tinea Versicolor

Tinea versicolor poate reveni după tratament. Pentru a reduce șansele de reapariție, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizați un tratament topic sau oral o dată pe lună sau mai des.

Unii medici sugerează, de asemenea, utilizarea unui produs de curățare medicamentos o dată sau de două ori pe lună – mai ales dacă locuiți într-o locație caldă și umedă – pentru a împiedica drojdia să se dezvolte din nou în mod excesiv.

Sursa articol: