Anxietatea generalizată este o formă răspândită și constantă de teamă față de orice formă de incertitudine, neprevăzut sau pericol. De ce instrumente putem dispune pentru a reveni la viața de zi cu zi într-o relație echilibrată și senină cu emoțiile noastre primare?

Să nu demonizăm imediat această anxietate a noastră. Ea este o emoție primară care ne însoțește – unii mai mult, alții mai puțin – în foarte multe momente ale vieții noastre, are implicații foarte diferite în funcție de modul și de frecvența cu care se manifestă și, atunci când este răspândită în mod generalizat, ne face existența deosebit de obositoare.

Ce este anxietatea generalizată

  • Simptomele tulburării de anxietate generalizată
  • Combaterea anxietății generalizate: nu vă închideți în voi înșivă
  • Instrumente pentru combaterea anxietății generalizate fără medicamente
  • Combaterea anxietății generalizate, resurse online

Există situații în viață în care este absolut normal, ba chiar previzibil, ca o formă de îngrijorare sau de teamă să însoțească o anumită experiență: poate fi vorba de apropierea unei intervenții chirurgicale delicate sau de un interviu de angajare important.

Cei care suferă, însă, de ceea ce se numește tulburare de anxietate generalizată (GAD), experimentează o stare de anxietate aproape constantă și omniprezentă, diferită și mai gravă decât vârfurile de atac de panică și decât situațiile care ne expun la fobii personale.

Cei care suferă de anxietate generalizată se tem pentru viața lor și pentru siguranța lor și a celor dragi, de exemplu atunci când

  • stă treaz până când îi aude venind acasă sau îi hărțuiește cu telefoane constante pentru a se asigura că nu li s-a întâmplat nimic,
  • plonjează în neliniște și anxietate doar dacă aude sirena ambulanței în depărtare,
  • orice mică dificultate cotidiană sau eveniment neprevăzut devine o sursă de neliniște și agitație.

Simptomele tulburării de anxietate generalizatăTurba de anxietate generalizată plasează persoana într-o stare extrem de angoasantă, în care recunoaște caracterul nerezonabil al sursei de îngrijorare excesivă, dar nu se simte capabilă să gestioneze sau să controleze această stare emoțională.

La nivel fizic, anxietatea generalizată se manifestă prin:

  • Bătăi accelerate ale inimii
  • Tulburări ale somnului
  • Pierderea concentrării
  • Pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, consumul necontrolat de alimente
  • Rigiditate musculară
  • Mânie și iritabilitate

Persoana este conștientă de riscul de a deteriora și relațiile cu membrii familiei, prietenii și colegii care, pe termen lung, pot fi exacerbate de grijile anxioase continue și amenințătoare.

În această stare, anxietatea nu mai este o resursă adaptativă normală care semnalează și pregătește persoana pentru a face față pericolului, ci o experiență disfuncțională care blochează resursele mentale și energiile creative care ar fi necesare pentru ca persoana să facă față și să gestioneze neprevăzutul și incertitudinile vieții de zi cu zi.

Combaterea anxietății generalizate: să nu se închidă în sine

Amplificarea nerezonabilă a oricărei surse de incertitudine sau de dificultate „blochează” persoana și îi face atât de dificil să apeleze la propriile capacități, încât ceea ce era de temut devine cu adevărat insurmontabil, amplificând și alimentând anxietatea generalizată într-un cerc vicios greu de întrerupt.

Atunci când cineva își dă seama că nu-și poate gestiona eficient anxietatea și când aceasta este considerată o stare de suferință psihologică profundă, este indicată o cale psihoterapeutică și de schimbare mai amplă.

Instrumente pentru a combate anxietatea generalizată fără medicamente

Acceptarea neprevăzutului și a incertitudinii în evenimente și în ceilalți implică admiterea faptului că anxietatea este o emoție care face parte din ego-ul nostru. Trebuie, așadar, să căutăm în interiorul nostru târâșul care duce la o instabilitate internă care – dacă stăm să ne gândim bine – are prea puțin de-a face cu evenimentele pe care încercăm în zadar să le prevedem și să le controlăm.

Anxietatea generalizată poate fi considerată, în acest sens, un semnal care este oricum funcțional pentru adaptare, cu condiția să nu o luăm, ca să spunem așa, „la propriu”: ea semnalează o stare de pericol, dar una care este în întregime internă, în noi înșine, în emoțiile ambivalente și contradictorii și în motivațiile nebăgate în seamă care împing și presează pentru schimbare.

A le asculta înseamnă a porni într-o călătorie interioară care duce la autodescoperirea ca sursă de neașteptare creativă și constructivă, de energii reînnoite care să pună în relație nevoile noastre reale cu ceea ce ne oferă viața; nici măcar noi, la urma urmei, nu rămânem la fel ca noi înșine…

Combaterea anxietății generalizate, resurse online

Adesea, web-ul este cel care generează surse suplimentare de agitație la știrile proaste care populează site-urile și la amenințările de escrocherii, furturi de identitate care ne pot afecta pe oricare dintre noi.

Din fericire, însă, nu navigăm în ape populate de rechini dornici să ne mănânce. În marea mare a web-ului, se pot găsi realități de profesioniști capabili să intercepteze și să primească cererea noastră de ajutor, lucrând pentru a ne cunoaște situația personală și propunând o intervenție țintită pe problemă și personalizată.

Un portal interesant este Combating Anxiety (Combaterea anxietății): un test gratuit permite să se identifice în câteva minute dacă situația proprie se poate încadra într-un cadru plauzibil de intervenție. De asemenea, articolele și mărturiile pot sugera utilizatorului cum să procedeze pentru a găsi calea cea mai potrivită pentru el însuși.

Sesiunile online de yoga, pentru relaxare psiho-fizică, sau de formare autogenă, pentru a învăța cum să restabilești calmul în viața de zi cu zi, ajută de asemenea persoana care dorește să fie proactivă și să învețe tehnici și exerciții de combatere a anxietății generalizate.